dx300_2937

Кога се налага поставянето на зъбни коронки?

This page is also available in: English

Въпреки, че много от холивудските звезди имат ослепителни усмивки и идеални зъби благодарение на поставените им зъбни коронки, не това е това е основното предназначение на коронките.

Зъбните коронки се поставят, когато има силно увредени, мъртви или разрушени зъби. Коронката предпазва разрушения зъб, възстановява естетическия вид и възвръща нормалната дъвкателна функция.

Какво представлява зъбната корона?

Коронката представлява нещо като протеза, която се поставя върху разрушения или счупен зъб, като се циментира върху него и го „облича” целия. В миналото коронките са били изработвани от различни видове благородни метали като злато и неблагородни метали, но днес за изработката им се използва металокерамика, керамика и цирконий.

Какво трябва да знаете за различните видове коронки?

Металокерамични зъбни коронки

Металокерамичните коронки се изработват от метал и керамика. Вътрешната част от коронката е изработена от метал, а външната от керамика. Тъй като трябва да се осигури достатъчно добра здравина на коронката, вътрешната, метална част трябва да бъде дебела най – малко 0.4мм. Това означава, че зъбът трябва да се изпили и от него да се отстранят поне 2мм.

Проблем при металокерамичните зъбни коронки е, че металът, който е от вътрешната страна не отразява светлината и зъба леко тъмнее. Предимството на този вид коронки е, че в сравнение с останалите два вида са най-евтини.

Керамични зъбни коронки

Керамичните коронки са „златната среда”, ако говорим за качество и цена. Изработват се от висококачествена керамика, която се обработва по специален начин, така че зъбната коронка много успешно имитира истинския зъб. Нарича се още прескерамика, поради начинът си на изработване в денталната лаборатория.

Зъбни коронки от цирконий

Който и стоматолог да попитате ще ви каже, че циркониевите коронки са най-доброто решение. Те по нищо не се различават на истинските зъби, изработват се от циркониев диоксид, който специалистите наричат още бялата стомана.

Циркониевият диоксид има отлична биосъвместимост, светло проницаемост и се обработва от зъботехниците много лесно.

Какви са процедурите при поставянето на зъбна коронка?

Началото разбира се е посещение при дентален специалист, който извършва преглед и назначава рентгенова снимка.
Преди да се сложи коронката, зъбът трябва да бъде изпилен, за да има място за поставянето на коронката. Изпиляването на зъба е безболезнено, тъй като се извършва под упойка.

След като се изпили достатъчно се прави отпечатък от силикон, който се предава в лабораторията, където зъботехниците изработват коронката.

Следват няколко „проби” на коронката в незавършен вид, за да могат да се извършат корекции, ако такива се налагат.

Последният етап е залепването на коронката с помощта на дентален цимент.

Източник: Dental.bg