????????????????????????????????????????

Как да се грижим за зъбите?

This page is also available in: English

Гаранция за тяхната здравина и привлекателен вид е системната и правилна профилактика, която трябва да започне още с формирането им и да продължи през целия ни живот.


Какво се случва, ако не чистим редовно и правилно зъбите?

Известно е, че зъбът има пет повърхности. Но при миенето обработваме само три от тях. Двете контактни страни, които се докосват до съседните зъби, остават необхванати. 
Четката за зъби не достига до тях и затова често се образува кариес. Храната, оставаща в междузъбните пространства, постепенно се разлага и оказва разрушаващо действие върху тънкия слой на емайла. Това е най-честата патология сред стоматологичните заболявания. Тя обикновено е съпроводена с образуването на серни съединения, които придават лошия дъх на устата.

Защо кариесът е толкова опасен?

Защото се развива много бързо и разяжда зъбите. За формирането на кариес са достатъчни само шест месеца. И точно заради това е необходимо да посещаваме стоматолога най-малко два пъти в годината. Постоянната употреба на съдържащи флуор пасти е задължителна за поддържане на емайла. 

Защо и венците страдат?

След хранене се образува зъбна плака – тънък филм, който съдържа остатъци от храната. Тя е идеална среда за развитието на бактерии. Ако при грижата за зъбите плаките не се отстранят основно, те се калцират. Този процес наслагва т. нар. зъбен камък, който допълнително дразни венците. Появява се кървене, после и пародонтоза. 

Как правилно да полагаме грижа?

Единственият начин да имаме здрави, красиви зъби и свеж дъх е да спазваме правилата на личната хигиена. Само четката за зъби и пастата не са достатъчни за пълноценната грижа. Дори най-съвременната четка не е идеална – не може да премахне напълно останалите частички храна в междузъбните пространства и да отстрани зъбния налеп, както и да почисти по-надолу от края на венеца. Тя не прониква в най-опасните места, където започват стоматологичните проблеми. Те са достъпни само за конеца за зъби, който е задължителен при почистването им.

Ако конецът не минава между зъбите?

Това означава, че се е образувал зъбен камък, който може да се отстрани само от стоматолог.

Какъв подход трябва да имат бременните?

Организмът на тези жени изпитва голямо натоварване и има повишена потребност от флуор и калций – елементите, които са жизненонеобходими за формирането на костната система на детето. Зъбите са част от тази система. И ако бъдещите майки изпитват недостиг на флуор и калций, това може да доведе до кариес още на третия-четвъртия месец от бременността. Затова бъдещите майки трябва два пъти по-често да се срещат със зъболекаря.

Няколко съвета за здрави и красиви зъби:

 • Мийте зъбите си най-малко два пъти дневно, в продължение на 2-3 минути, след хранене. Има едно изключение: ако сте яли или пили нещо, съдържащо киселина, изчакайте най-малко един час с миенето, защото киселината предизвиква омекване на емайла.
 • Добрата електрическа четка за зъби притежава предимството да почиства основно заради въртящата се глава. Вграден таймер сигнализира колко време е достатъчно.
 • Сменяйте четката или главата й на всеки три месеца.
 • Особено важно е и правилното боравене с четката. За да не се наранят венците, важи правилото “от червено към бяло”, тоест винаги от венеца към зъбите. Това се извършва с леки кръгообразни движения с малък натиск.


Ако забележите, че нощем скърцате със зъби (знак за това може да бъде напрегнатата мускулатура на челюстта сутрин), трябва да се консултирате със стоматолог. В дългосрочен план големият натиск и/или дъвкателните движения увреждат зъбите и венците, както и опорния зъбен апарат. Носената нощем зъбна шина може да се окаже полезна. 

Източник: Rozali.com

Comments ( 21 )

 • Вы тут грамотно сказали, почитайте об этом мою статью, что бы вы ни сделали, они всегда будут правы. Их излюбленные слова: „Нужно сделать так и так“, „А я говорил, а никто не слушал“.

 • Hi, very nice website, cheers!
  ––––––––––––––––––
  Need cheap and reliable hosting? Our shared plans start at $10 for an year and VPS plans for $6/Mo.
  ––––––––––––––––––
  Check here: https://www.reliable-webhosting.com/

 • Аренда строительной и спецтехники «ДЭКАР Строй» Компания осуществляет свою деятельность на территории г. Москвы и Московской области c 2009 года. Мы предлагаем:

  предоставлению спецтехники в аренду;
  перевозке топлива и др. нефтепродуктов при помощи наших бензовозов;
  перевозке крупногабаритной спецтехники и иных видов транспорта;
  вывозу грунта;
  доставке и перевозке сыпучих материалов;
  демонтажу зданий и сооружений;
  разработке и рытью котлованов.

  Почему выбирают нас:

  Оперативно подбираем и подаем на объект необходимую для Вас технику;
  Располагаем очень внушительным парком техники различного вида;
  Имеем квалифицированных операторов и специалистов с большим опытом работы, что способствует качественному выполнению самых разных задач (накопленный опыт позволяет профессионально, спокойно и рассудительно подходить к решению задач любой сложности);
  Предоставляем целый комплекс услуг в сфере строительных и иных видов работ;
  Постоянным клиентам предоставляем скидки.

  Телефоны +7 (495) 142-37-07; +7 (977) 636-56-20

  Аренда мини-экскаватора Volvo EW60C в Москве и Московской области – «ДЭКАР Строй».

 • SazhencevSpicy

  Питомник саженцев был основан в 2002 году
  Наши постоянные покупатели решают с помощью наших саженцев абсолютно разные задачи – обильный и вкусный урожай, экологичность собранных плодов, озеленение участка, создание уникального ландшафта, да просто отдых от времяпрепровождения по уходу за садом. Приходите в питомник саженцев со своими целями, а мы поможем вам в их осуществлении.

  Качественный посадочный материал по невысокой цене, доставкой и посадкой по Москве и Московской области

 • This paragraph offers clear idea designed for the new users of blogging, that in fact how to do running a blog. Clarice Isidoro Nobell

 • I randomly stopped by your site but you are really successful

 • Awesome article post.Much thanks again.

 • Very informative blog article.Much thanks again. Fantastic.

 • If you are going for best contents like I do, only go to see this web page all the time because it presents feature contents, thanks

 • You produce quality content, congratulations on this

 • The content bring great value for readers. I can’t stop reading news in this site everyday basketball legends

 • I will recommend your beautiful post site to my friends

 • Nice post keep on sharing new things.

 • Nice post keep on sharing new things.

 • Hello, recognition you for facts! I repost in Facebook

 • I will recommend your beautiful post site to my friends

 • I get very useful information on your page, I feel lucky

 • Hello. In my opinion you are mistaken. I can prove it.

Post a Comment